BMO – les 2: De belangrijkste parasitaire zoönosen in vlees voor humane consumptie
01/06/2016Vlees en vleesproducten zijn een belangrijke bron van infectie voor de mens, vooral wanneer deze rauw of onvoldoende verhit worden geconsumeerd. Parasitaire infecties krijgen onterecht minder aandacht dan bacteriële en virale voedselovergedragen infecties, omdat ze meestal minder acute en ernstige symptomen veroorzaken. Nochtans hebben recente bevindingen aangetoond dat de ziektelast veroorzaakt door vleesovergedragen parasieten groter is dan eerst gedacht. Bovendien veroorzaken parasieten ernstige economische verliezen in de vlees- en gezondheidssector. De klassieke vleesinspectie, die onder andere bedoeld is om parasieten aan te tonen bij de keuring, is dringend aan vernieuwing toe. Naast actuele gegevens over vleesovergedragen parasieten zoals Cysticercose, Trichinellose, Toxoplasmose en Sarcocystose, zal ook ingegaan worden op mogelijke verbeteringen in de bestrijding ervan.
Tijdstip
Datum: 01/06/2016Uur: 19.30 uur
Spreker(s)
prof. dr. Pierre DornyOver de spreker
Pierre Dorny werkte na zijn studies diergeneeskunde van 1983 tot 1990 als assistent op de dienst Parasitologie (UGent). Daarna stelde hij zijn expertise ten dienste van de veehouderij van schapen en geiten in Maleisië en Sumatra. Sinds 1994 is hij terug werkzaam aan de dienst Parasitologie en tevens aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Daarnaast zetelt prof. dr. Dorny in tal van raadgevende instanties.