BMO Les 2: Voedselproductie in 2050

19/06/2019

Malthus had voorspeld dat de voedselproductie de bevolkingsstijging helemaal niet zou kunnen volgen. Vandaag is er per persoon in Noord en Zuid meer voedsel beschikbaar dan een halve eeuw geleden en de wereldbevolking bedraagt momenteel 7.5 miljard Wat is er sinds Malthus gebeurd dat we zulke spectaculaire voedselstijging hebben kunnen realiseren? Zal het mogelijk zijn om alle mensen voedselzekerheid te bieden wanneer de bevolking nog zal toenemen tot 10 miljard en wellicht nog meer. Dit kan, wanneer de huidige productiekloof kan verminderd worden, wanneer we de voedselverliezen kunnen terugdringen en wanneer we minder vlees zouden eten. We zullen ook moeten nadenken over beperking van de bevolkingsaangroei. Er zijn echter randvoorwaarden: om de druk van landbouw op omgeving en milieu binnen redelijke perken te houden mag er zeker niet meer land in gebruik kunnen worden genomen en zullen we duurzamer moeten produceren. We zullen de natuurlijke hulpbronnen beter moeten respecteren en we zullen met minder externe input moeten produceren, zonder de productiviteit te laten dalen. Bovendien zijn er bedreigingen voor de voedselproductie zoals de klimaatsverandering en de concurrentie tussen voedsel en energiegewassen. Zullen ontwikkelingslanden tegen deze achtergrond voldoende voedsel kunnen produceren? En moet Vlaanderen meer zelfvoorzienend worden? Moeten we ons voedselconsumptiepatroon veranderen? En zijn alternatieve productiesystemen zoals Bio en agro-ecologie beter dan conventionele landbouw? Het belang van deze vragen voor de voedselzekerheid in de toekomst zal worden toegelicht met speciale aandacht voor de vleesproductie.

Tijdstip

Datum: 19/06/2019
Uur: 20u00

Spreker(s)

Professor Emeritus Wannes Keulemans

Locatie

Jan Yperman Ziekenhuis
Briekestraat 12
Ieper

De wagen kan gratis geparkeerd worden op “Parking Bezoeker” van het ziekenhuis.

De voordracht vindt plaats in het auditorium – volg route 36 vanaf de hoofdingang.


Spreker , Professor Emeritus Wannes Keulemans

Wannes Keulemans is hoogleraar aan het departement Biosystemen van de KULeuven. Hij is hoofd van het Laboratorium voor Fruitveredeling en -biotechnologie, dat zich concentreert op onderzoek over de genetische controle van belangrijke biologische processen in fruitgewassen met als doel de veredelingsefficiëntie en de teelttechniek te verbeteren. Wannes Keulemans geeft les in erfelijkheidsleer, veredeling, toegepaste plantenfysiologie en in diverse opleidingsonderdelen van de agronomie. Hij was coördinator van een Metaforumwerkgroep over duurzame voedselzekerheid (https://www.kuleuven.be/metaforum/docs/pdf/wg_33_n.pdf) en heeft hierover samen met Tessa Avermaete een boekje geschreven, ‘Wat met ons voedsel’, uitgegeven door Lannoo. 

Met dank aan onze sponsor