BMO: Micro- en macroalgen

14/05/2025

Potentieel en Toepassingen

Tijdstip

Datum: 14/05/2025
Uur: 20u00

Spreker(s)

Dr. Johan Robbens
Dr. Ir. Evelyne Delezie

Locatie

Jan Yperman Ziekenhuis
Briekestraat 12
Ieper

De wagen kan gratis geparkeerd worden op “Parking Bezoeker” van het ziekenhuis.

De voordracht vindt plaats in het auditorium – volg route 36 vanaf de hoofdingang.


CV Evelyne Delezie

Dr. Ir. Evelyne Delezie behaalde haar Master of Science in Bio-ingenieurwetenschappen (richting Dierlijke Productie) aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, KU Leuven. Na het behalen van haar doctoraat aan dezelfde universiteit startte aan het ILVO, afdeling DIER. Als senior onderzoeker en groepsleider van de pluimveegroep voert ze zowel fundamenteel als praktisch onderzoek uit voor de Vlaamse landbouw. De belangrijkste onderzoeksthema’s zijn het bepalen van de nutriëntbehoeften, de relatie tussen voeding en klimaat (emissies en uitscheidingen), productkwaliteit en gezondheid van pluimvee. Daarnaast ligt de onderzoeksfocus ook op de zoektocht naar alternatieven voor eiwitbronnen, antibioticareductie en algemene productieproblemen bij pluimvee.
Evelyne is voorzitter van de WPSA België, vice-voorzitter van het praktijkcentrum en actief in verschillende Europese WPSA-werkgroepen. Sinds 2023 is ze ook bijzonder gastdocent aan de KUL.

CV Johan Robbens

Johan Robbens heeft een achtergrond in biotechnologie, moleculaire biologie en mariene biologie. Hij behaalde een Master in Biotechnologie en een doctoraat (PhD) in Moleculaire Biologie aan de Universiteit Gent (UGent). Tijdens zijn loopbaan heeft hij uitgebreide expertise opgebouwd in genomics, proteomics en (eco)toxicologie.
Daarnaast voltooide hij een MBA aan de Vlerick Business School (Vlerick-KU Leuven) en werkte hij bij een biotech-investeringsbank. Na postdoctorale posities aan de UGent en de Universiteit Antwerpen, gericht op proteomics en (eco)toxicologie, startte hij in 2009 bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
Bij ILVO, binnen de afdeling ILVO-Marien, leidt hij de unit Mariene Biotechnologie en Voedselintegriteit. Zijn onderzoek richt zich op:
Valorisatie van mariene hulpbronnen: oa het gebruik van algen voor voeding en de valorisatie van chitine uit mariene nevenstromen.
Ontwikkeling van biosensoren: systemen voor de snelle detectie van (voedsel)contaminanten, bacteriën en andere mogelijke verontreinigingen.
Met meer dan 100 peer-reviewed publicaties heeft hij een bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke literatuur van de verschillende vermelde domeinen.
Vanaf 2025 zal hij ook zitting nemen in het wetenschappelijk comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Korte Inhoud

Wat is het potentieel van algen (microalgen en macroalgen) voor verschillende toepassingen
-Wat zijn algen en waarom zijn ze zo interessant? Waarom een speerpunt in Vlaanderen en Europa?
-Voeding: aspecten van nutritie, smaak- en hoe bepalen we smaak op een objectieve manier, en hoe kunnen we dit sturen
-Feed en aquafeed: aspecten van nutritie en gezondheidsbevorderende aspecten (oa darmgezondheid, microbioom)
-Algen en klimaat- algen als voedseladditief voor reductie van methaan emissie bij runderen
-Algen en verwerking van nevenstromen

Met Dank aan onze sponsor INOVET

Inschrijven

Type ticket Prijs Aantal